El Gremi de Forners de les Terres de Lleida presenta el pa PiriPonent, el nou símbol gastronòmic del territori amb ‘Gust de Lleida’
24/09/2025
El president de la Diputació, Joan Talarn, ha participat en l’acte de presentació del pa, fet amb ingredients 100% de Lleida, i que es podrà tastar per primera vegada aquest Sant Miquel a la Fira MOS de Lleida
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha participat aquest dimecres a la presentació del pa PiriPonent, un nou pa del Gremi de Forners de les Terres de Lleida que vol convertir-se en el símbol gastronòmic de Lleida. El pa, que es podrà tastar per primera vegada aquest Sant Miquel a la Fira MOS de Lleida, està elaborat amb ingredients de proximitat i amb la mirada posada en la salut, la sostenibilitat i l’artesania.
L’acte, que ha tingut lloc al pati de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), també ha comptat amb la intervenció del president del Gremi de Forners de les Terres de Lleida, Toni Frias; el director de Serveis Territorials d’Agricultura a Lleida, Jaume Feixa, i la subdirectora general de Comerç de la Generalitat, Anna Franco. Igualment, hi han assistit el diputat i vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Jordi Verdú, així com representants de la resta d’institucions i d’entitats del territori.
Durant la seva intervenció, Talarn ha subratllat que el pa PiriPonent “és un exemple de com, a partir de la col·laboració entre els sectors productius i el talent dels nostres artesans, podem generar nous símbols d’identitat i de futur per al territori”. Ha remarcat que “aquest projecte encaixa plenament amb la filosofia de la marca ‘Gust de Lleida’, que impulsem des de la Diputació per donar visibilitat al producte local i reforçar l’orgull col·lectiu de la nostra gastronomia”. En aquest sentit, ha assegurat que “cada llesca de Pa PiriPonent explica una història de proximitat, de sostenibilitat i d’oportunitats per al món rural”.
Per la seva banda, el president del Gremi de Forners de les Terres de Lleida, Toni Frias, ha explicat que “el Pa PiriPonent és més que un pa: és la unió entre pagesia, farineres, forners i productors locals, un reflex del nostre territori, de com treballem i de com entenem la salut i l’alimentació. Ha vingut per quedar-se i volem que arribi a totes les llars de Lleida i que esdevingui un símbol de la gastronomia lleidatana”.
El president del Gremi ha tingut paraules d’agraïment per a Pilar Marquès, anterior presidenta del Gremi i una de les impulsores del projecte, així com per a Jesús Querol, Raül Redondo i Pau Borràs, i per a tots els agremiats que hi han treballat i els primers forners que ja s’han adherit a l’elaboració del pa.
El director de Serveis Territorials d’Agricultura a Lleida, Jaume Feixa, ha posat en valor la proximitat i la qualitat del pa, que reivindica el valor de l’artesania i la sobirania alimentària. També ha parlat del projecte de la farina catalana, a càrrec del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.
Igualment, la subdirectora general de Comerç de la Generalitat, Anna Franco, ha detallat que recuperar aquest pa “és donar força al comerç de proximitat, ja que el pa és un producte central de l’alimentació i la vida quotidiana”, i també ha posat en valor el reconeixement de l’ofici artesà i la força del territori, ja que el PiriPonent “és un segell de la terra”.
Tast i properes cites
El pa PiriPonent es caracteritza per la seva crosta cruixent, molla humida i sabor amb notes torrades, resultat d’una fermentació respectuosa i d’una fórmula que combina massa mare de fruita de Lleida, farines semiintegrals moltes a la pedra, oli DOP Les Garrigues i sal del Pirineu.
Durant l’acte, els assistents han pogut gaudir d’un tast del pa PiriPonent amb oli d’oliva verge extra DOP Les Garrigues. El pa ja es pot comprar en determinats forns de Lleida, Barbens, la Fuliola, l’Albi, els Alamús i Vilaller, i es podrà tastar i comprar a la Fira de Sant Miquel i la Fira MOS (del 27 al 29 de setembre), tant a l’estand del Gremi de Forners com al de ‘Gust de Lleida’ de la Diputació de Lleida. Diumenge, 28 de setembre, a les 12 hores, es durà a terme un tast i explicació al mateix estand de la Diputació, ubicat al pavelló 3.
Un distintiu per als forns adherits
Per garantir-ne l’autenticitat, el Gremi ha creat un distintiu on consta “Aquí es cou el pa PiriPonent. Forn certificat”, que identificarà aquells forns que segueixin la fórmula original i s’adhereixin al projecte. Es podran consultar els forns adherits a la pàgina web papiriponent.cat.
Lleida, 24 de setembre de 2025