Gust de Lleida Fires i congressos Lleida Lleida

Els ‘Cargols a la llauna’ i l’’Escudella i carn d’olla’ triomfen al concurs popular ‘El millor plat de Lleida’

15/09/2025

Un total de 2.464 persones han participat en la iniciativa que vol reforçar la identitat gastronòmica i agroalimentària del territori

El concurs popular “El millor plat de Lleida” ja té guanyadors. Amb una participació de 2.464 persones, la ciutadania ha escollit els plats més representatius de la cuina del territori: a la Plana de Lleida, el triomf ha estat per als Cargols a la llauna, amb un 46,5% dels vots, mentre que al Pirineu l’elecció ha estat l’Escudella i carn d’olla, que ha rebut el 38,8% de les respostes.

La votació, impulsada per la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), el diari Segre, amb la col·laboració del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, a través del projecte Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia, la Diputació de Lleida a través de la marca “Gust de Lleida”, i l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), ha posat en relleu la riquesa gastronòmica i agroalimentària del conjunt de les comarques de Lleida, l’Alt Pirineu i l’Aran.

A la categoria de la Plana, després dels Cargols a la llauna s’han situat la Coca de recapte (18,5%) i la Cassola de tros (13,3%). Al Pirineu, l’Escudella i carn d’olla ha superat altres plats emblemàtics com els Rovellons amb all i julivert (22,3%) i el Trinxat (17,1%).

Les institucions organitzadores han destacat que la iniciativa vol donar valor a tota la cadena alimentària i reconèixer la feina de productors, cuiners i famílies que mantenen viva la tradició culinària del territori.

Sorteig de quaranta àpats entre els participants en el concurs

El concurs també ha inclós un sorteig d’experiències gastronòmiques. Els deu guanyadors que gaudiran d’un sopar al restaurant La Boscana de Bellvís són: Olga Solans, Àngels Nuñez, M. Pilar Santacreu Mateo, Elena Galán, Antoni Daurell Oliva, Roser Gimeno Duaso, Carme Ros, Lourdes Soro Sarroca, Núria Roig Terés i Genoveva Vidal Rami. Per la seva banda, els deu premiats amb un dinar a Casa Kiko de Llessui són: Rubén Soriano Gibanel, Aida Monge, Eva Rodríguez, Maite Mateu Ferran, Joan Gonfaus, Carme Segués Florensa, Mercè Serra Miralles, Ana González Roselló, Enrique Manso Ferrándiz i Elisabet Duaiües Arbonés.

Les celebracions dels àpats tindran lloc el 18 de setembre a La Boscana i el 23 de setembre a Casa Kiko, completant així un certamen que ha combinat tradició, participació ciutadana i promoció del producte local. Amb aquesta edició, “El millor plat de Lleida” consolida la seva vocació de convertir el territori en un referent gastronòmic i cultural, i comptarà també amb l’assistència de representants de cadascun dels òrgans, així com de les entitats organitzadores i col·laboradores.

Lleida, 15 de setembre de 2025