Gust de Lleida Fires i congressos Lleida Lleida

Els pistatxos de Lleida, protagonistes a La Fonda d’Estiu amb el Gust de Lleida

25/08/2025

El vuitè programa de La Fonda d’Estiu de Catalunya Ràdio amb Pep Nogué ha tingut com a convidats els joves pagesos que impulsen Oligami, un projecte innovador que aposta pel cultiu del pistatxo a les terres de Ponent. En una conversa des de Lleida, han explicat com aquest conreu emergent s’està consolidant com una alternativa viable i sostenible per a la pagesia, aportant valor afegit i noves oportunitats al camp.

Els responsables d’Oligami han remarcat que el seu projecte va més enllà de plantar i collir: es tracta de practicar una agricultura regenerativa que cuida el sòl, minimitza l’impacte ambiental i garanteix la qualitat del producte final. Amb aquesta filosofia, converteixen el pistatxo en una fruita seca de proximitat, saludable i amb identitat pròpia. El seu testimoni exemplifica l’esperit del Gust de Lleida, que posa en relleu l’esforç de productors joves i compromesos a modernitzar el camp sense perdre el vincle amb la terra.

Pep Nogué ha destacat com iniciatives com Oligami contribueixen a repensar el futur agrari de Lleida, obrint camins a noves generacions de pagesos i diversificant l’oferta agroalimentària del territori. El pistatxo, segons han coincidit, no és només un cultiu alternatiu: és també un motor per donar valor al paisatge i enfortir l’orgull rural.

El programa ha completat la seva oferta amb altres seccions habituals: receptes fresques de la iaia Angeleta, les recomanacions d’Òscar Gómez sobre establiments on gaudir de plats de temporada, i l’espai dedicat al món del vi, amb nous maridatges i històries de dones vinculades al sector. Un cop més, La Fonda d’Estiu ha demostrat que la cuina catalana i els productes de proximitat tenen Gust de Lleida.

ESCOLTA EL PROGRAMA COMPLET