Gust de Lleida Fires i congressos Lleida Lleida

‘La cuina de Lleida’ reivindica la gastronomia tradicional del territori i els productes amb segell Gust de Lleida, a Onda Cero

29/05/2025

Ha comptat amb la participació de Jordi Verdú, vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida; Jaume Fàbrega, autor del llibre; Montse Freixa, cuinera i sommelier; Xavier Ramon, cofundador de la cervesera Brebel; i Xavi Nogué, productor del celler Macameu

En una nova edició del programa Economix d’Onda Cero Lleida, l’espai dedicat a l’emprenedoria i a la promoció del territori impulsat pel Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, s’ha posat en valor la riquesa culinària del territori a partir de la presentació del llibre La cuina de Lleida. Del Pirineu al Pla, la Vall d’Aran i la Franja, del gastrònom Jaume Fàbrega.

L’acte de presentació, celebrat recentment a la sala d’actes de la Diputació de Lleida, va incloure un tast gastronòmic de receptes elaborades amb productes locals distingits amb la marca Gust de Lleida, i va reunir alguns dels noms més destacats del panorama gastronòmic i agroalimentari del territori.

Jordi Verdú, vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, va destacar que el llibre “és molt més que un receptari: és patrimoni, cultura i identitat”, tot remarcant la sintonia entre l’obra i els valors de la nova marca Gust de Lleida, creada per impulsar la visibilitat dels productors de proximitat.

L’autor, Jaume Fàbrega, una de les veus més autoritzades de la gastronomia catalana, va compartir les seves impressions en directe, afirmant que el llibre és un “homenatge viu a la nostra memòria gustativa” i una eina per preservar la saviesa popular acumulada en generacions de cuiners, pagesos i famílies.

La cuinera i sommelier Montse Freixa, encarregada de conduir el tast, va subratllar la importància de connectar el producte amb la cultura culinària i va oferir plats emblemàtics com cassola de tros, caragols a la llauna o orelletes, entre d’altres.

També hi van participar elaboradors que exemplifiquen la qualitat i sostenibilitat dels productes amb segell Gust de Lleida, com Xavier Ramon, cofundador de la cervesera Brebel, que va presentar una cervesa tipus champagne elaborada amb llevats francesos i ingredients naturals; i Xavi Nogué, del celler artesanal Macameu, que va destacar l’elaboració de vins ancestrals i olis ecològics amb varietats autòctones i mínima intervenció.

La degustació va reunir una àmplia gamma de productes del territori: des de xolís amb ametlles, formatges tupí i moretum, fins a bombons de Ferran Alemany o begudes naturals com el refresc Mà de Sant de farigola amb mel. Tots ells amb un nexe comú: qualitat, proximitat i compromís amb la terra.

Amb aquesta iniciativa, la Diputació de Lleida reforça l’aposta per la promoció d’un model agroalimentari sostenible i arrelat al territori, on la gastronomia esdevé una eina poderosa de desenvolupament econòmic, cultural i identitari.

ESCOLTA EL PROGRAMA COMPLET