Gust de Lleida Fires i congressos Lleida Lleida

La Diputació anima la DOP Les Garrigues a “continuar elaborant el millor producte que sabem fer a les comarques de Lleida”

03/06/2025

El president Joan Talarn ha participat en l’acte de commemoració del 50è aniversari de la Denominació d’Origen Protegida Les Garrigues, recordant que una de les primeres accions de ‘Gust de Lleida’ va ser convertir-lo en l’oli oficial del Galicia Fòrum Gastronòmic

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha participat aquest dimarts en l’acte de celebració del 50è aniversari de la DOP Les Garrigues, celebrat a la Llotja de Lleida. Talarn ha encoratjat l’entitat reguladora de l’oli extra verge a “continuar elaborant el millor producte que sabem fer a les comarques de Lleida: la renovació i actualització del segell de la DOP Les Garrigues ha de ser garantia que, com ara fa 50 anys, sabem que en un setrill d’oli d’oliva de les Garrigues fet al segle XXI continuem trobant el millor gust de Lleida”.

L’acte s’ha desenvolupat a la Llotja de Lleida i, a més de Talarn, hi han intervingut el conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig; l’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa; el subdelegat del Govern espanyol a Lleida, José Crespín; i el president del Consell Regulador de la DOP Les Garrigues, Enric Dalmau.

En el seu parlament, Joan Talarn ha recordat que l’adopció d’aquest mecanisme al seu dia va ser absolutament innovadora i pionera, ja que les Garrigues és la primera Denominació d’Origen Protegida alimentària reconeguda a l’Estat espanyol, l’any 1975, i “van ser els primers elaboradors d’aliments de qualitat en ser conscients que calia un sistema de protecció i un organisme de certificació que garantís que l’oli de les cooperatives inscrites s’atenen a rigorosos controls de producció i elaboració”.

En aquest sentit, Talarn ha posat èmfasi en el fet que en el procés d’elaboració del llibre institucional ‘Una terra d’Oli’, la Diputació va madurar la idea de crear una marca que representi el denominador comú dels nostres productes agroalimentaris, ‘Gust de Lleida’, “que tenen sabor a l’esforç de pagesos i agricultors, a la nostra aigua, a la nostra terra, a aquest aroma especial que aporta la boira i el nostre tarannà”. “No és el gust entès simplement com a sabor −ha reblat Joan Talarn−, sinó el resultat final d’un procés d’elaboració complex i singular que deixa petjada en la cultura i la societat lleidatana, així com en l’economia i el gaudi de l’entorn únic que aporta accent lleidatà a la nostra gastronomia”.

Per aquesta raó, el president de la Diputació ha recordat que una de les primeres accions de ‘Gust de Lleida’ va ser, el passat mes de març, fent possible que aquest fos l’oli oficial del Galicia Fòrum Gastronòmic, un esdeveniment d’impacte internacional i referent per als professionals de la prestigiosa gastronomia gallega.

L’acte de celebració del 50è aniversari de la DOP Les Garrigues ha servit per a estrenar nova marca, fer un homenatge a persones vinculades a la història de la DOP i gaudir d’un dinar en el qual la base han estat els productes de proximitat i els olis elaborats dins la DOP.

Lleida, 3 de juny de 2025