La Diputació de Lleida participa en una jornada tècnica per abordar els reptes del sector firal a Catalunya
03/07/2025
La Diputació de Lleida ha participat activament en una jornada tècnica organitzada per Expogestió-Fires Catalanes, per encàrrec de Direcció General de Comerç del Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, amb l’objectiu d’analitzar i compartir estratègies davant els principals reptes del sector firal a Catalunya i avançar en una visió comuna de futur.
Durant la jornada s’han treballat quatre àmbits d’actuació clau per al desenvolupament i la consolidació de les fires al territori: logística i infraestructures, formació i qualificació professional, captació de públic i internacionalització, i governança i coordinació institucional. A través del debat i l’intercanvi d’experiències, els participants han pogut compartir dificultats comunes, identificar problemes estructurals i proposar línies de solució orientades a l’enfortiment, modernització i projecció de les fires catalanes.
La jornada ha servit per concloure que cal impulsar una estratègia firal compartida a nivell de país, amb una coordinació més eficient entre institucions, una planificació més estructurada del calendari firal i inversions en infraestructures i programes de formació per als equips tècnics.
La jornada ha comptat amb la participació de tècnics i responsables de fires d’arreu del país adherides a la FEFIC: Fira Borges, Fira Mollerussa, Fira Granollers, Fira Girona, Fira Gavà o Fira Calella, entre altres, així com institucions com Prodeca, la Diputació de Barcelona, el mateix Departament de Comerç, i promotors d’esdeveniments firals de referència com el Fòrum Gastronòmic i la Fira APAT.
Amb aquesta participació, la Diputació de Lleida reforça el seu compromís amb les fires com a motor de desenvolupament econòmic i territorial. A través de la seva implicació activa, la institució aposta per fires més competitives, arrelades, sostenibles i capaces de generar valor afegit al comerç local, al turisme i a sectors com el gastronòmic o l’agroalimentari. Així mateix, es destaca la importància d’avançar cap a models de col·laboració més eficients entre institucions, entitats i promotors privats, amb el suport de programes de finançament i formació adaptats a les noves necessitats del sector.