Gust de Lleida Fires i congressos Lleida Lleida

La Fira de Calella acull la presentació de l’obra ‘La cuina de Lleida’ i un tast de la xef Montse Freixa amb ‘Gust de Lleida’

19/09/2025

L’acte ha obert el programa d’activitats de la demarcació de Lleida com a territori convidat al certamen, que durant cinc dies mostrarà la riquesa gastronòmica, cultural i festiva de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran

La Fira de Calella i l’Alt Maresme ha acollit aquest divendres la presentació del llibre ‘La cuina de Lleida. Del Pirineu al Pla, la Vall d’Aran i la Franja’, una obra del gastrònom i historiador Jaume Fàbrega, publicada per Viena Edicions. El volum, que recull receptes tradicionals i posa en valor els productes i la identitat gastronòmica del territori, ha estat presentat a l’espai de la Diputació de Lleida a la Fira, sota la marca ‘Gust de Lleida’.

L’acte ha anat a càrrec de la cuinera i sommelier de l’oli Montse Freixa, que ha ofert un tast en directe de cinc receptes elaborades amb productes i productors lleidatans. A la presentació també hi ha assistit el president del Consell Comarcal de la Noguera, Miquel Plensa, entre altres autoritats, i ha subratllat el valor patrimonial i la projecció de la cuina lleidatana com a eina de promoció del territori.

Les cinc receptes de ‘Gust de Lleida’

El tast ha inclòs cinc elaboracions creades per Montse Freixa a partir de productes singulars del territori: un cremós de tupí de formatges del Pallars amb crostons de pa de pagès del Gremi de Flequers de Lleida; un pastís salat d’esturiona de Caviar Nacarii de la Vall d’Aran amb confitura de pebrot d’horta d’ECOgami; un panadó de carbassa escalivada d’ECOgami amb formatge de cabra de Cal Quitèria; un paté de muntanya de porc de pagès amb festucs i poma caramel·litzada de Lleida; i les tradicionals flors d’orelleta amb Retrassia de les Garrigues. Les receptes s’han maridat amb vins ancestrals naturals Macameu, en les varietats blanc i negre, presentats pel mateix productor.

Els actes de divendres

La jornada d’aquest divendres ha inclòs també altres activitats destacades. L’Urgell hi ha estat present amb l’espectacle itinerant ‘Àcid’ de la companyia Sound de Secà, sorgida de FiraTàrrega, que ha omplert els carrers de ritme i festa, així com amb la degustació de la ceba de Ciutadilla, un producte recuperat del patrimoni agrícola de la comarca. També s’ha celebrat el taller de fang i tast de vins de Verdú, vinculat a la seva Festa de la Verema, i una demostració de cuina del Restaurant El Truc d’Agramunt, maridada amb torrons Fèlix. Igualment, la Fira de l’Oli de les Borges Blanques també hi ha estat present.

La programació dels propers dies

Els propers dies, la Fira de Calella continuarà amb un ampli programa dedicat a les comarques lleidatanes. El Segrià hi portarà l’Aplec del Caragol amb una gran caragolada popular, l’espectacle de titelles Kissu del Centre de Titelles de Lleida i la música en directe del grup Los Hernández. La Noguera oferirà un tast i maridatge d’olis d’Anècdota Rural de Montgai i un taller d’astronomia del Parc Astronòmic del Montsec, reconegut internacionalment amb el segell Starlight. El Pla d’Urgell hi serà amb la Mostra de Formatges Artesans de Ponent del Palau d’Anglesola, amb tast guiat per la Formatgeria Camps, i la cuina en directe de la cassola de tros, a càrrec del xef Antonio Gou.

També el Solsonès hi tindrà un paper destacat amb la presentació de la nova Fira La Baquiol de Biosca i l’exposició La guerra amb ulls de dona; el tast de productes de la Fira de la Mel del Miracle; i la promoció de la Fira del Trumfo i la Tòfona de Catalunya de Solsona. El Pallars Jussà hi oferirà un maridatge de formatges artesans i mel crua del Montsec, mentre que la Val d’Aran serà present durant tota la fira amb la venda de productes de la Marca de Garantia dera Val d’Aran. La música posarà el punt festiu a la programació amb els concerts de Clara i Judit i As de Rumbas, que acompanyaran un cap de setmana dedicat a descobrir i gaudir de la diversitat gastronòmica i cultural de les Terres de Lleida.

Calella, 19 de setembre de 2025