'La Fonda' de Catalunya Ràdio estrena l’estiu amb un viatge pel Gust de Lleida i l'obra de Jaume Fàbrega
15/07/2025
El programa entrevista l'autor del llibre La cuina de Lleida (Viena Edicions), i descobreix la riquesa dels productes de la nova marca agroalimentària de la Diputació de Lleida
La Fonda d’Estiu de Catalunya Ràdio ha estrenat la seva programació estiuenca dedicada a Gust de Lleida, la nova marca agroalimentària impulsada per la Diputació de Lleida per donar visibilitat als productors i productes de la demarcació. En aquest primer programa, s’ha posat de relleu la gastronomia lleidatana a través del llibre La cuina de Lleida, publicat per Viena Edicions i escrit pel gastrònom Jaume Fàbrega.
Segons Fàbrega, la cuina de Lleida és “una cuina amb ànima” que reflecteix la diversitat del territori, des de la fruita dolça del pla fins als embotits de muntanya i la Vall d’Aran. Entre els plats i productes destacats al llibre hi ha elaboracions amb oli d’oliva verge extra de les Garrigues, els cargols a la llauna, la cassola de tros, el mostillo, la girella, els arrossos de l’Urgell i formatges com el tupí, entre moltes altres propostes. L’autor subratlla que la cuina lleidatana combina tradició i evolució constant, i reivindica el seu paper com a patrimoni cultural i identitari.
El programa també ha dedicat un espai als pistatxos, un cultiu en creixement a les comarques de Lleida. La nutricionista Anna Paré n’ha explicat els beneficis per a la salut, com el seu contingut en vitamina E i antioxidants, i ha remarcat que és recomanable consumir-ne una ració diària d’uns 30 grams. Des de la parada de fruits secs i espècies d’Ilània al Mercat d’Hostafrancs de Barcelona s’ha comentat que el pistatxo de Lleida s’ha convertit en un producte de proximitat habitual, a més de parlar de l’augment de consum de fruits secs a l’estiu, especialment nous i ametlles.
Altres continguts del programa han estat la secció habitual amb la iaia Angeleta parlant de plàtan, l’espai gastronòmic d’Òscar Gómez dedicat a l’escudella i carn d’olla, i un tast de formatge artesà Pilos de la formatgeria Movè de Ripoll, elaborat amb llet crua i vinculació a projectes socials.
Amb aquests espais, La Fonda inicia un estiu dedicat a donar a conèixer el Gust de Lleida i el conjunt de productes que defineixen la riquesa agroalimentària de les comarques lleidatanes.