Les trementinaires de Tuixent obren La Fonda d’Estiu de Catalunya Ràdio amb Gust de Lleida
07/07/2025
Des del Museu de les Trementinaires, Pep Nogué ha conversat amb l’Alina, guia del centre i apassionada d’aquesta tradició
El cuiner Pep Nogué ha iniciat la temporada de La Fonda d’Estiu de Catalunya Ràdio des de Tuixent, al bell mig de l’Alt Urgell, amb un programa dedicat a la memòria viva de les trementinaires. Aquestes dones, coneixedores profundes de les propietats medicinals de plantes i resines, recorrien a peu pobles i ciutats de Catalunya per vendre remeis naturals, ungüents i olis, i esdevenien un referent en salut popular. Des del Museu de les Trementinaires, Nogué ha conversat amb l’Alina, guia del centre i apassionada d’aquesta tradició, que ha explicat com aquest ofici va marcar l’economia i la vida quotidiana de les valls pirinenques.
La conversa ha posat en valor el paper de l’herboristeria Cal Nogué, establerta a Ossera (Alt Urgell), com a hereva directa de l’ofici. Aquesta empresa continua produint i comercialitzant plantes medicinals de manera artesanal, preservant el coneixement transmès de generació en generació. Aquest compromís amb el territori i amb la qualitat del producte encaixa plenament amb la filosofia de la nova marca agroalimentària Gust de Lleida, que vol donar veu als productors de les terres de Lleida, el Pirineu i l’Aran.
El programa també ha inclòs un espai dedicat a la cuina catalana amb Òscar Gómez, que ha reivindicat el fricandó com a plat viu i adaptable, i ha recomanat establiments on tastar-lo, alguns amb aromàtiques pròpies de Lleida. Al mercat de la Guineueta, Nogué ha parlat amb el Bernat sobre les varietats de pollastre i les receptes tradicionals per cuinar-lo a la catalana.
La jornada ha tingut, a més, un to de celebració amb el 25è aniversari del restaurant Cal Amador de Josa, conduït pel cuiner Diego, que també ha compartit records i gustos personals. L’estrena de la secció “Les dones del vi”, amb Anne Canant, ha portat la història de la reconeguda enòloga Sílvia Puig, reforçant la presència de veus femenines en el món gastronòmic i vinícola. La Fonda d’Estiu, amb el suport de la Diputació de Lleida, continua així el seu viatge per descobrir productes, històries i persones que donen sabor i identitat al Gust de Lleida.