Quinze formatgeries catalanes a l’11a Mostra de Formatges Artesans de Ponent
02/11/2025
Se celebra el 9 de novembre al pavelló municipal del Palau d’Anglesola, i és l’edició que compta amb més participació de productors formatgers
El diputat de Salut i Esports, Òscar Martínez; l’alcalde del Palau d’Anglesola, Francesc Balcells; el responsable de Formatges Camps, Robert Camps, i el responsable de Comunicació de PlusFresc, Joan David Porté, han participat aquest dilluns en la roda de premsa de presentació de l’11a Mostra de Formatges Artesans de Ponent, que se celebrarà el 9 de novembre al pavelló municipal del Palau d’Anglesola.
La mostra comptarà amb la participació de quinze formatgeries d’arreu de Catalunya, sis de les quals són formatgeries artesanes, i quatre d’aquestes són de Ponent (l’Alta Segarra, l’Urgell, el Pla d’Urgell i el Segrià). També n’hi ha una d’Oliana. La mostra comptarà amb sis parades més de productes per maridar amb el formatge, com pa, confitura i vi, entre altres.
Durant la jornada hi haurà venda de formatges; degustacions de formatges artesans amb confitura, fruita seca o raïm, i pa amb oli i dinar popular amb cassola de tros; un taller de cuina infantil i un per a adults, cuina en directe, el concurs de pastissos de formatge, a més d’una trobada de vehicles clàssics; l’actuació musical de Tal Kual; un espectacle amb Ferran Aixalà, tastos guiats i sortejos i un sopar maridatge de formatges i vins dissabte a la nit.
Com cada edició es farà el lliurament de formatger d’honor, que enguany recau en l’equip d’hoquei femení del CP Vila-sana, campiones del món.
En la seva intervenció, Òscar Martínez ha destacat que “aquesta mostra és una aposta decidida pels productes de qualitat i, en aquest cas, pels formatges artesans elaborats amb proximitat, tradició i esperit innovador”, i que “amb mostres com aquesta fomentem consumidors responsables i noves generacions compromeses amb el territori i amb la seva gent”, perquè “cal seguir construint una economia de proximitat forta, sostenible i amb futur”.
Per la seva part, Robert Camps ha explicat que en aquesta onzena edició és consolida la mostra, ja que és l’any que compta amb més participació de formatgeries artesanes, directament dels propis productors, sense revenedors, i amb una gran qualitat de programa. “Hi ha activitats per a tots els públics, per a nens, per a adults, pels més formatgers, pels menys formatgers, tot comença amb un sopar el dissabte, un sopar maridat amb formatges, amb vins i també amb pera de Lleida. Diumenge durant el dia hi haurà concursos, maridatges i activitats per a tota la família”.
L’alcalde, Francesc Balcells, ha explicat que l’evolució de la mostra ha estat molt positiva per al municipi, demostrant que el Palau d’Anglesola ha estat capaç de fer una fira, avui de referència en el sector formatger. “Una novetat d’aquest any també és que hem ajuntat Pera de Lleida, el Pa de Pagès Català i el formatge de la Garrotxa, perquè tots tres elements tenen certificació de denominació d’origen protegida i ens ajuden a ‘maridar’ aquests formatges artesans que no estan certificats”. Balcells també ha afegit que molts dels tallers i la cassola de tros del migdia estan certificats per l’Associació de Celíacs de Catalunya i aptes per a les persones celíaques.
Finalment, Joan David Porté ha finalitzat la roda de premsa afegint que PlusFresc fa temps que col·labora amb la mostra de formatges, fent una crida als consumidors a comprar formatges de la terra, de qualitat i quilòmetre zero. “De fet, a les botigues nosaltres tenim ja moltes referències d’aquests formatges i animem els clients a comprar-los perquè venen de petits productors, són molt bons, fan salut i porten molta feina elaborar-los”.
Hi prendran part les formatgeries de les comarques de Lleida, encapçalades per la local, Formatges Camps, coorganitzadora de la Mostra, a més de Formatges de Ponent Cal Quitèria (Almacelles); Formatges Monber (Agramunt); Mas Eroles (Adrall) i Formatges L’Oliva (Oliana); i les formatgeries de la resta de Catalunya: Formatges Veciana (Segur de Veciana, l’Anoia); Formatges Gavarresa (Artés, Bages); Formatge Bauna (Borredà, Berguedà), Formatges Sant Gil d’Albió (Albió, Berguedà), Camins del Nord (Sant Sadurní d’Anoia, Alt Penedès); Caterí Cuinant Formatges (Calders, Moianès); Làctics Ubach (Vic, Osona); La Petita Ànima (Vacarisses, Vallès Occidental), Formatgeria Roura Soler (Sant Pau de Segúries, Ripollès) i Mas Claperol (Pallerols, la Garrotxa).
Tota la informació de la mostra es pot consultar a https://www.mostradeformatgesdeponent.com/
Mollerussa, 3 de novembre de 2025
